Skoči na glavno vsebino

»Knjige so za moje življenje to, kar sonce pomeni planetu Zemlji.«

(Grof Nightingale)

 

23. april je od leta 1995 posvečen spodbujanju branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Na svetovni dan knjige in avtorskih pravic se tudi spomnimo na ta dan preminulih velikanov svetovne književnosti – Williama Shakespeara, največjega angleškega dramatika ter Miguela de Cervantesa, največjega pisca v španskem jeziku in enega od svetovnih utemeljiteljev romana. V Kataloniji si na ta dan že več desetletij podarjajo knjigo in cvet, čemur sledimo tudi pri nas.

V Sloveniji se 23. aprila odvijajo številni dogodki, katerih namen je promocija branja in knjige. Eden takšnih je projekt Noč knjige, ki ga, kot že nekaj let poprej, tudi letos obeležujemo v Osnovni šoli Boštanj. Zahvaljujem se 137 učencem (od prvega do devetega razreda), ki so se odzvali »nalogi«, napisati svoje tri najljubše/najlepše besede, kajti brez njihovega sodelovanja ta virtualna razstava ne bi ugledala luči sveta. Učenci ste sporočili skupaj 411 besed, od tega se jih je 50 ponovilo vsaj 2-krat. Top tri najljubše/najlepše besede učencev Osnovne šole Boštanj so tako: DRUŽINA (besedo je zapisalo kar 63 učencev), PRIJATELJSTVO (besedo je zapisalo 28 učencev) in LJUBEZEN (besedo je zapisalo 21 učencev). Sledijo jim besede: prijatelj/i, zdravje, sreča, hvala, veselje, življenje, prosim, morje, nogomet, kuža, narava, počitnice, živali, dom, hrana, igra, muca, šola, šport, zabava, glasba, mami, nasmeh, oprosti, prijaznost, spoštovanje, telefon, ati, bonboni, dinozaver, igrica, iskrenost, metulj, mir, nebesa, odlično, ples, pomoč, potrpežljivost, rokomet, sladoled, svoboda, tenis, upanje, uživaj, vztrajnost in žoga.

Vabljeni v galerijo, kjer si lahko ogledate »razstavo« naslovnih strani knjig, katerih naslovi vsebujejo besedo z lestvice top 50 najljubših/najlepših.

 

Želim vam, da ob prebiranju knjig izkusite na tisoče življenj in v vsakem izmed njih prepoznate njegovo čarovnijo.

»Kdor bere knjige, živi tisoč življenj.« (G. R. R. Martin)

»Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.« (Mongolski pregovor)

»Verjamem v čarovnijo, ki se lahko zgodi, ko beremo dobro knjigo.« (J. K. Rowling)

»Če misliš, da je branje knjig dolgočasno, jih bereš narobe.« (neznani avtor)

»Soba brez knjig je podobna telesu brez duše.« (Ciceron)

 

 

https://drustvo-dsp.si/poslanica-predsednika-dsp-ob-svetovnem-dnevu-knjige-in-avtorskih-pravic/

Dostopnost